Nocľaháreň i útulok na ul. Pod Táborom sú permanentne obsadené

01.12.2010 Prešov

Prešov 1. decembra (TASR) – Nocľaháreň pre bezdomovcov a útulok pre ľudí v núdzi, ktoré prevádzkuje na ulici Pod Táborom Gréckokatolícka charita (GKCH) v Prešove, sú v tomto roku permanentne obsadené do posledného miesta.
Od polovice novembra najmä v nocľahárni však prečká chladné noci omnoho viac ľudí.
\"Kapacita nocľahárne je 12 miest, počas zimných mesiacov, kedy sa teploty v noci pohybujú pod bodom mrazu, prichýlime viacerých. Aj keď kapacita je obmedzená, snažíme sa vytvoriť priestor, aby tu mohli zostať, nevyženieme ich späť na ulicu, \" uviedol dnes pre TASR zástupca riaditeľa GKCH Eduard Malatinec. Dodal že za poslednú noc mali 18 ľudí.
V zrekonštruovanom objekte v blízkosti útulku a nocľahárne prevádzkuje charita nizkoprahové denné centrum, kde môžu ľudia bez strechy nad hlavou stráviť deň. Okrem toho, že sa tu môžu klienti napríklad osprchovať a vymeniť si oblečenie, od novembra tohto roka zriadili v týchto priestoroch aj výdajňu stravy.
\"Denne tu v čase obeda poskytujeme ľuďom v núdzi jedno teplé jedlo, ide v podstate o desiatovú polievku. V týchto dňoch túto možnosť využíva okolo 30 ľudí, vieme však zvládnuť aj viac, \" konštatoval Malatinec. Pripomenul, že klienti za nocľaháreň neplatia a čo sa týka jedla, cena sa pohybuje maximálne do 50 centov. Poplatok sa určuje podľa výšky sociálnej dávky.
Odhaduje sa, že v meste Prešov je okolo 250 bezdomovcov. Mnohí z nich však služby charity nevyužívajú, zdržujú sa v neobývaných objektoch, v obchodných centrách alebo v iných priestoroch. Podľa Malatinca ide väčšinou o tých, ktorí sa nechcú prispôsobiť akýmkoľvek pravidlám alebo odmietajú takúto pomoc z iných dôvodov.
\"Máme službu streetwork, kde sa snažia terénni pracovníci motivovať týchto ľudí, aby prišli k nám. Ten percentuálny úspech je možno na polovicu. Jednoducho nemôžeme ich násilím doviesť k nám, je to slobodné rozhodnutie, \" konštatoval zástupca riaditeľa. Zdôraznil, že týchto ľudí za to nemožno odsudzovať, ale skôr ich treba presvedčiť, aby tieto služby využili a netrpeli na uliciach.
Podľa neho je silným motívom práve zriadená výdajňa stravy, kde prichádzajú a tu s nimi komunikujú terapeuti, ktorí sa ich snažia inými aktivitami zaujať, naviesť na istý režim a pomáhajú im napríklad s vybavovaním dokumentov.
Podobne ako každý rok pripravuje GKCH na 24. decembra večeru pozostávajúcu z kapustnice, rybieho filé a zemiakového šalátu. Malatinec uviedol, že každý rok na nej privítajú do 100 ľudí vrátane tých z nocľahárne a útulku, ale prichádzajú aj tí, ktorí vôbec nevyužívajú ich služby.
 

Vyberte región

mark